Zpětný ráz (Peter May)

Měl všechno. Neskutečný kuchařský talent, oblibu celého národa i obdiv kritiků. A přesto někdo jednoho z nejslavnějších kuchařů Francie sprovodil ze světa. Dokáže hřmotný Skot Enzo i po sedmi letech najít vraha?

Skotský spisovatel Peter May je všestranný umělec. Novinář, scenárista a také televizní redaktor proslul především jako spisovatel sérií čínských thrillerů či Trilogií z ostrova Lewis. V letošním roce se o něm mluvilo v souvislosti s jeho znovuzrozenou knihou Karanténa. Napsal ji sice už v roce 2005, ale podle slov mnohých (a nakonec i jeho vlastních) tak trochu předpověděl tu letošní, skutečnou karanténu. Kromě toho napsal tucet samostatných románů. V roce 2006 lety začal pracovat na nové sérii Akta Enzo, s poněkud neobvyklým vyšetřovatelem Enzem, který kdysi pracoval jako forenzní specialista a později přesídlil do Francie (podobně jako autor), kde se usadil jako učitel biologie. Vsadil se, že dokáže vyřešit sedm nejslavnějších vražd ve Francii aplikováním nových vědeckých poznatků na staré důkazy. Všechny zmíněné nevyřešené vraždy zdokumentoval ve své knize Ukrytí vrazi novinář Roger Raffin, který teď (v aktuálním románu) – k Enzově velké nelibosti žije s jednou z jeho dcer. Zpětný ráz je pátým titulem z této série (v češtině by měl brzy vyjít šestý titul, Nezvratné alibi).

Před sedmi lety si slavný michelinský kuchař Marc Fraysse šel zaběhat na obvyklou trasu nedaleko svého hotelu s restaurací. Do království hrnců, koření a špičkových jídel umístěného v krásné přírodě ve střední Francii se však už nevrátil. Poblíž opuštěného selského stavení ho někdo zastřelil. Mrtvolu posléze objevil jeho starší bratr spolu s Markovou manželkou. Vyhlášená restaurace, jedna z nejdražších a nejprestižnějších ve Francii, měla údajně přijít o jednu hvězdu. Možná i proto Mark v den své smrti sezval do hotelu řadu novinářů, aby učinil jisté prohlášení. Jaké, to se však už nikdo nedozvěděl. K nálezu těla sice byla povolána jako první mladá policistka Dominique, případ jí však byl coby nezkušené venkovské policistce rychle odebrán. Vraha se ale nikomu dosud nalézt nepodařilo.

V roce 2010 přijíždí do hotelu mohutný a zarostlý Skot, budící rozpaky některých členů personálu i místních policistů. Padesátník Enzo Macleod se seznamuje nejen s Dominique, ale i s Elisabeth, vdovou po slavném kuchaři a jeho bratrem Guyem (česky přeložen jako Vít, pozn. rec.). I přesto, že spolu bratři kdysi dlouhá léta nemluvili, Guy se ještě za Markova života vrátil do hotelu, založil zde sbírku velmi vzácných vín a jako manažer hotel pozvedl. I proto se teď podniku pořád daří a dokonce o žádnou hvězdu nepřišel.

Coby prominentní hotelový host se Enzo snaží přijít na to, co se tehdy před sedmi lety mohlo stát a kdo, a hlavně proč někdo Marka zabil. Guy s Elisabeth Enzovi ochotně pomáhají a hostí ho těmi nejvybranějšími lahůdkami. Jak se ukazuje, přestože byl Mark miláček národa a většiny kritiků, šlo o komplikovanou osobnost, která měla řadu tajemství. Enzo má v hotelu ještě jednoho tajného spojence, ale nemá k dispozici žádný vyšetřovací aparát, pouze spolupráci sympatické Dominique. V hotelu, nebo v jeho blízkosti, se ovšem očividně nachází někdo, kdo si nepřeje, aby Enzo smrt šéfkuchaře objasnil. A neváhá postupně sahat po stále razantnějších prostředcích…

Knihu načetl David Matásek. Foto: OneHotBook

Příběh se odehrává v prostředí špičkové gastronomie, a autor si tedy dává s gustem záležet na popisech některých pokrmů, při kterých se Vám jistě budou sbíhat sliny. May je určitě příznivcem dobrého jídla (na stránkách věnovaných autorovi můžete v sekci Recepty/Recipes najít některé sesbírané recepty z autorových průzkumných cest po Číně), nicméně při přípravě románu strávil několik měsíců s nositelem tří michelinských hvězdiček a majitelem jedné z nejlepších restaurací na světě, Michelem Brasem. Ten ho zasvětil do tajů francouzské kuchyně.

Kniha rozhodně nestojí na převratně vymyšlené dějové linii. Příběh sám o sobě není nijak zvláštní – vražda známé osobnosti, běžný způsob provedení, žádné zlověstné tajemství obestírající smrt. Pátrání po mnoha letech, včetně sázky na jedinou osobu, která by všechno mohla vyřešit – to už to bylo mnohokrát. Jedině snad lze říci, že čtenář patrně neuhádne samotný motiv, nebo alespoň ne zcela. Co ale Mayův román určitě odlišuje, je nejen ona „kulinářská vložka“, ale především autorův vyprávěčský talent. Ten zahrnuje cit pro vykreslení prostředí, které je často popsáno do detailu, ale přitom k tomu autorovi stačí pár dobře vystavěných vět, a čtenáře nenudí zbytečně dlouhými popisy.

Samozřejmě nesmím zapomenout na postavy. Enzo (napůl Skot, napůl Ital) je stoprocentní sympaťák, byť je tak trochu sukničkář, kterému jeho vášeň pro opačné pohlaví v minulosti přinesla kromě příjemných chvilek občas i ty krušné. Se třemi různými ženami má tři potomky a vztah s jejich matkami a někdy i potomky samotnými je občas – jemně řečeno – komplikovaný. Také některé další postavy z knihy si prošly v minulosti něčím, na co by rády zapomněly, případně něco udělaly jinak, kdyby k tomu dostaly příležitost. To se týká i samotného Enza a jeho vztahu k bratrovi. Jelikož jde o sérii, Enzova postava se vyvíjí, a i v tomto titulu se v soukromém životě posune o znatelný kus dál. Z románu je dobře patrná autorova empatie k většině postav, takže dokonce i když je pachatel odhalen, nevyznívá jeho čin zcela černobíle a dává jistý smysl. Celý příběh pak vyznívá vlasntě docela smutně. Je ovšem škoda, že si autor v závěru neodpustil typickou záchranu v posledních vteřinách…

Audioknihu načetl herec David Matásek, který má také řadu zkušeností z dabingu. Jeho hlas zní velmi příjemně a je dobře srozumitelný. Pro příběh, který stojí na hlavní postavě mohutného Skota a z velké míry také na bodrém Guyovi, byl rozhodně Matáskův mužný a čistý hlas vybrán dobře. Se ctí si poradil i s ženskými party – nesnažil se napodobit hlasy „něžného pohlaví“, pouze jemně ubral na hloubce přednesu. A i když si ve filmu či v televizi občas zahrál záporné role či drsňáky (mj. z poslední doby seriál Polda), jeho vztah ke špičkově připraveným pokrmům a lahodným vínům bych mu rozhodně věřil. Jednotlivé kapitoly odděluje několik krátkých hudebních vsuvek, které jsou vybrány podle vyznění závěru dané kapitoly. Najdeme tu jak typicky francouzskou chytlavou melodii, tak i poněkud temnější motiv.

Takže pokud se chcete pohodlně usadit a pustit se s Enzem do jeho lehce dobrodružného pátrání v sychravých podzimních dnech v srdci Francie, ujistěte se předem, že máte v lednici něco dobrého k snědku. Poslech audioknihy ve vás určitě vyvolá chuť něco si uvařit, a možná se opak budete snažit i obyčejná míchaná vajíčka připravit nějak lépe. Ale kromě toho, a to je podstatné, vás čeká lidsky pojatý, lehce sentimentální a příjemně ubíhající příběh.

Knižní předloha:
Originální název: Blowback (2011)

Vydání v České republice: Host (2018)
Přeložila: Linda Kaprová
303 stran

Audiokniha:
Vydáno: OneHotBook (2020)
Čte: David Matásek
Celková délka: 9 hodin 21 minut
Médium: 1 CD / mp3

Share Button

Autor příspěvku: Richard Spitzer

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

reCaptcha * Časový limit vypršel. Prosím obnovte CAPTCHA