Ďábelské ovoce (Tom Hillenbrand)

Kulinářská krimi, točící se kolem gastroprůmyslu, kuchyní a touhy ohromit své zákazníky? Zní to lákavě, škoda že to autor trochu neproškrtal…

Xavier má malou útulnou hospůdku zastřenou v Lucemburku, městě finančníků a zaměstnanců Evropského parlamentu. Když mu ale uprostřed lokálu zemře gastrokritik, je Xavier vtažen do podivného případu. Ten ho donutí jezdit po Evropě za svými známými kuchaři, redakcemi průvodců nebo gastroveletrhy.

Kdo je zarytým fanouškem kuchařských show nebo rád vaří, tomu nebudou vadit dlouhé popisy kuchyní nebo přípravy jídel. Já ale krutě přeskakovala. Včetně zbytečně podrobných líčení křivolakých uliček starého města, které mi nic neříká a nikdy se tam nepodívám.

Jinak ale zápletka, točící se kolem neznámého exotického ovoce a jeho možném významu pro potravinářský průmysl, je vlastně dost unikátní. Líbily se mi taky různé vtipné poznámky o prostředí zaměstnanců evropských úřadů, a jak jejich věčné stěhování ovlivňuje život města. Taky popis fíglů potravinářských koncernů, jak oblafnout evropské normy a procpat náhražky pod názvy skutečných jídel, to bylo dost znepokojivé. Tady šlo nejspíš o literární fabulaci, ale vsadila bych se, že realita je hodně blízko. Věděli jste, jak málo opravdové vanilky se ročně sklidí/vyrobí oproti náhradnímu vanilinu?

Ďábelské ovoce je „kulinářská krimi“, má proto dost limitovaný okruh čtenářů, kteří by si ho mohli opravdu plně vychutnat…

Originál: Teufelsfrucht
Překlad: František Ryčl
Vydala: Moba, 2023
247 stran

Pošlete článek dál:

Autor příspěvku: Michaela Turková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

reCaptcha * Časový limit vypršel. Prosím obnovte CAPTCHA